Kardiochirurgia DorosłychWczesne wyniki chirurgicznego leczenia utrwalonego migotania przedsionków metodą unipolarnej, endokardialnej ablacji falami radiowymi u pacjentów z wadą zastawki mitralnej - Widenka, Kazimierz; Kurowicki, Arkadiusz; Kolowca, Maciej; Bąk, Janusz; Stącel, Tomasz; Szymanik, Izabela; Mazur, Witold; Żurek, Sławomir; Domagała, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Wadzie zastawki mitralnej często towarzyszą zaburzenia rytmu serca w postaci utrwalonego migotania przedsionków. Metoda jednoczasowej korekcji wady zastawki dwudzielnej z unipolarną endokardialną ablacją częstotliwości radiowej jest obiecującą opcją leczenia tych współistniejących chorób. Materiał i metody: Analizie prospektywnej poddano 10 pacjentów z istotną wadą zastawki dwudzielnej i utrwalonym migotaniem przedsionków, którym między listopadem 2006 a kwietniem 2007 r. wykonano operacje skojarzone plastyki lub wymiany zastawki mitralnej z unipolarną, endokardialną ablacją o częstotliwości radiowej. Wyniki: W okresie hospitalizacji po operacji kardiochirurgicznej rytm zatokowy miarowy obserwowano u 70% pacjentów (n=7). Jeden pacjent zmarł we wczesnym okresie pooperacyjnym z powodu niewydolności wielonarządowej. Wnioski: Unipolarna, endokardialna ablacja o częstotliwości radiowej lewego przedsionka wykonana jako procedura skojarzona z korekcją wady zastawki mitralnej jest metodą bezpieczną, powtarzalną i wysoce efektywną w powrocie i utrzymaniu rytmu zatokowego.