Kardiochirurgia DorosłychAblacja chirurgiczna substratu migotania przedsionków u chorych z organiczną wadą serca - Sarnowski, Wojciech; Perek, Bartłomiej; Stachowiak, Wojciech; Buczkowski, Piotr; Urbanowicz, Tomasz; Misterski, Marcin; Puślecki, Mateusz; Paluszkiewicz, Lech; Katarzyński, Sławomir; Tomczyk, Jadwiga; Ligowski, Marcin; Jemielity, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Migotanie przedsionków może być przyczyną gorszego przebiegu pooperacyjnego u chorych operowanych z powodu organicznych wad serca. Cel: Celem pracy była ocena irygowanej ablacji o częstotliwości radiowej (IRF) u chorych operowanych z powodu organicznych wad serca. Materiał i metody: U 79 chorych (24 mężczyzn i 55 kobiet) w wieku 60,7±7,9 roku operowano: wadę mitralną – 42 chorych, aortalną – 4 chorych, mitralną i aortalną – 9 chorych, mitralną i trójdzielną – 11 chorych, 3 zastawki – 2 chorych. Pacjentów podzielono na 2 grupy, w zależności od rodzaju AF: grupa I (n=33) – AF utrwalone, grupa II (n=35) – AF napadowe. Wszyscy chorzy byli operowani w krążeniu pozaustrojowym i wykonano u nich śródoperacyjnie ablację IRF lewego przedsionka, zgodnie z modyfikowaną techniką maze III. Wyniki: Stwierdzono jeden zgon w 5. dobie pooperacyjnej z przyczyn sercowych w grupie II. Po operacji w grupie I było 66% chorych z rytmem zatokowym (SR), w grupie II 74%. W tydzień po operacji w grupie I było 57% SR, a w grupie II 82% SR. Miesiąc po zabiegu w grupie I było 57% SR, a w grupie II 82%, natomiast w 6 miesięcy po operacji SR w grupie I stwierdzono u 43% chorych, a w grupie II u 76% . Wnioski: Technika monopolarnej ablacji jest korzystnym uzupełnieniem operacji wad organicznych serca u chorych z migotaniem przedsionków.