TorakochirurgiaWczesne i odległe wyniki leczenia za pomocą jednoczasowej rewaskularyzacji serca metodą off-pump i resekcji płucnej u chorych z rakiem płuca i niestabilną chorobą wieńcową - Dyszkiewicz, Wojciech; Jemielity, Marek; Rogowski, Jan; Rzyman, Witold; Piwkowski, Cezary; Marjanski, Tomasz; Perek, Bartłomiej; Siondalski, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Cel: Celem pracy jest przedstawienie wyników jednoczasowego, chirurgicznego leczenia chorych z niedrobnokomórkowym rakiem płuca i niestabilną chorobą wieńcową. Materiał i metody: W latach 2001–2006 wykonano 42 operacje jednoczasowej rewaskularyzacji serca bez użycia krążenia pozaustrojowego i resekcji płuca. Większość operowanych chorych była w II stopniu zaawansowania raka płuca wg AJCC i klasyfikowała się w grupie II i III CCS. Najczęściej wykonywanym zabiegiem była lobektomia (24 chorych) i kolejno: pneumonektomia (11 chorych), bilobektomia (1 chory) i resekcja klinowa (6 chorych). Średnia liczba wszytych równocześnie pomostów naczyniowych wyniosła 1,9 na 1 pacjenta. Wyniki: W okresie okołooperacyjnym nie doszło do zgonów. Nie stwierdzono także zawałów serca. Najczęstszymi powikłaniami były nadkomorowe zaburzenia rytmu serca (15%), niedodma (10%), przedłużony przeciek powietrza i odma rezydualna. Wszyscy operowani chorzy byli dalej obserwowani, a czas obserwacji wyniósł od 8 miesięcy do 5 lat. W tym okresie zmarło 17 pacjentów, w większości z powodu nawrotu choroby nowotworowej. Wznowa i przerzuty nowotworu były jedynym statystycznie znamiennym czynnikiem wpływającym ujemnie na odległe przeżycie. Prawdopodobieństwo 5-letniego przeżycia w przypadkach bez przerzutów wyniosło blisko 90%, podczas gdy u chorych, u których pojawiły się przerzuty, szansę na 2-letnie przeżycie miało tylko 50% badanych. W omawianym okresie obserwacji nie potwierdzono wystąpienia zawału serca. U 7 chorych pojawiły się ponownie objawy dławicy piersiowej i u 3 spośród nich założono stenty dowieńcowe. Wnioski: Jednoczasowe operacje rewaskularyzacji mięśnia sercowego metodą off-pump i resekcji raka płuca są bezpieczne w stosowaniu i skuteczne w leczeniu zarówno choroby wieńcowej, jak i raka płuca. Zabiegi te wykonane w wybranej grupie chorych mogą stanowić dobrą alternatywę dla postępowania dwuczasowego, w którym interwencje kardiologiczne lub chirurgiczne poprzedzają resekcje raka płuca.