Neurologiczne aspekty menopauzy – wpływ wdrożonej hormonalnej terapii zastępczej.II. Zaburzenia neuropatyczne - M. Kanadys, Wiesław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Menopauza, jak i wdrożona hormonalna terapia zastępcza (HTZ), mogą wpływać na przebieg chorób, które powstają w wyniku dysfunkcji lub pierwotnego uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego. W okresie menopauzy obserwuje się dużą zmienność przebiegu migreny, przy czym zaostrzenie bólów migrenowych wiąże się intensywnością objawów klimakterycznych. HTZ może zaostrzać migrenę, jakkolwiek większość pacjentek dobrze toleruje to leczenie. Stopień nasilenia, jak i częstość występowania napięciowego bólu głowy nie zmienia się znamiennie w okresie menopauzy i pod wpływem hormonoterapii. U kobiet z padaczką notuje się różny wpływ menopauzy, jak i HTZ na aktywność drgawkową. Zaburzenia snu, zwłaszcza bezsenność, zwiększają się u kobiet po menopauzie. Wdrożenie substytucji hormonalnej poprawia subiektywną jakość snu, zwłaszcza po ustąpieniu objawów wypadowych.