GINA 2006 – steroidy wziewne i β2-mimetyki wziewne w leczeniu astmy - Zakrzewski, Aleksander; Kruszewski, Jerzy; Dudziak, Marek; Tokarski, Sławomir (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Astma oskrzelowa to przewlekła zapalna choroba dróg oddechowych, występująca na całym świecie u ludzi w różnym wieku. Jej prawidłowe rozpoznanie – poprzez dokładny wywiad i badanie przedmiotowe, poparte badaniem spirometrycznym wraz z próbą rozkurczową – jest niezbędne do zastosowania odpowiedniej farmakoterapii. Leczenie ma na celu osiągnięcie i utrzymanie kontroli klinicznej. Stosowane w farmakoterapii astmy oskrzelowej leki można podzielić na doraźne oraz kontrolujące, a wśród nich istotną rolę odgrywają wziewne glikokortykosteoidy i β 2 -mimetyki. Podstawowe znaczenie w leczeniu astmy ma regularne stosowanie leków przeciwzapalnych, w tym przede wszystkim steroidów wziewnych. Przy braku kontroli astmy oskrzelowej wskazane jest dołączenie β 2 -mimetyków długo działających, gdyż pozwala to na zmniejszenie liczby zaostrzeń i zarazem redukcję dawki steroidów, co jest ważne z uwagi na posteroidowe objawy niepożądane.