Pokrzywka przewlekła – współczesne zasady postępowania - Bant, Andrzej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Pokrzywka przewlekła to zespół chorobowy o złożonej i niejednorodnej etiologii. Jego rozpoznanie jest proste, ale ustalenie przyczyny bywa z reguły bardzo trudne. W wielu przypadkach pokrzywki przewlekłej należy przeprowadzić wiele badań dodatkowych, w tym swoistych prób prowokacyjnych. Postępowanie terapeutyczne w pokrzywce sprowadza się do unikania czynników prowokujących objawy kliniczne i leczenia chorób odpowiedzialnych za ich występowanie. Podstawowymi lekami stosowanymi w pokrzywce przewlekłej są leki przeciwhistaminowe II generacji. Wykazują one działanie przeciwhistaminowe, przeciwzapalne i cechują się dobrym profilem bezpieczeństwa. W ciężkich przypadkach w leczeniu można zwiększyć dawkę leku przeciwhistaminowego nawet 4-krotnie. W przypadku braku efektu stosuje się metody alternatywne. Włączenie glikokortykosteroidów doustnych oraz cyklosporyny A powinno być zarezerwowane dla najtrudniejszych przypadków klinicznych