Anafilaksja, symptomatologia i leczenie wstrząsu anafilaktycznego - Kruszewski, Jerzy (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Wstrząs anafilaktyczny jest reakcją alergiczną zagrażającą życiu, będącą wynikiem gwałtownego uwolnienia mediatorów z komórek tucznych i bazofilów w układzie krążenia i narządach wstrząsowych. W praktyce każdy czynnik zdolny do bezpośredniej lub pośredniej aktywacji i degranulacji komórek tucznych i bazofilów może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Reakcja zachodzi zwykle przy udziale przeciwciał IgE. Najczęstszymi przyczynami wstrząsu anafilaktycznego, które można zidentyfikować, są leki (antybiotyki b-laktamowe), pokarmy (orzeszki ziemne, inne orzechy, skorupiaki), jady owadów żądlących i immunoterapia alergenowa. W niniejszym artykule omówiono też inne przyczyny, patomechanizm, obraz kliniczny, zasady profilaktyki i leczenia wstrząsu anafilaktycznego.