Przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby - Nakonieczna, Joanna Olga; Bałkowiec-Iskra, Ewa; Zaremba, Małgorzata; Celiński, Adam; Tarchalska-Kryńska, Bożena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Wirusowe zapalenie wątroby jest jedną z najważniejszych chorób wirusowych na świecie. Podczas gdy zapalenia typu B, C i D przenoszone są drogą parenteralną, zapalenia typu A i E przenoszone są drogą pokarmową. Objawy kliniczne zapalenia wątroby obejmują niespecyficzne objawy kliniczne i żółtaczkę.