Możliwości wykorzystania techniki IMRT u chorych na raka piersi leczonych metodą oszczędzającą – wady i zalety - Ziółkowska, Ewa; Wiśniewski, Tomasz; Kubiak, Maria; Zarzycka, Małgorzata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Rak piersi jest najczęściej występującym typem nowotworu złośliwego u kobiet w Polsce. Rocznie rejestruje się ok. 12 tys. nowych zachorowań na raka piersi, wśród których znaczną część przypadków (70–80%) stanowią wczesne stadia choroby. Standardem postępowania we wczesnym raku piersi jest leczenie oszczędzające. Podkreśla się także rolę radioterapii jako uzupełnienia zabiegu operacyjnego. Radioterapia od ponad 100 lat jest jedną z podstawowych metod leczenia chorych z nowotworem złośliwym piersi. Obecnie zastosowanie promieniowania jonizującego stało się integralną metodą wielodyscyplinarnego i nowoczesnego leczenia chorych na raka piersi po zabiegach oszczędzających. W ciągu ostatnich lat obserwuje się tendencję do doskonalenia technik radioterapii w celu poprawy indeksu terapeutycznego napromieniania. Modulacja intensywności wiązki (ang. intensity modulated radiation therapy – IMRT) to nowa metoda radioterapii, która zapewnia dostarczenie możliwie wysokiej dawki promieniowania na obszar guza, z jednoczesną maksymalną ochroną tkanek zdrowych. Celem pracy jest przedstawienie najnowszej wiedzy na temat możliwości wykorzystania techniki IMRT u chorych na raka piersi leczonych metodą oszczędzającą. W pracy dokonano przeglądu dostępnego piśmiennictwa i przeprowadzono szczegółową analizę korzyści i wad wynikających z wdrożenia tej metody w porównaniu z dotychczas stosowanymi technikami konformalnymi.