Czy po gastrektomii z powodu raka konieczny jest rutynowy drenaż jamy otrzewnej? - Wroński, Konrad; Okraszewski, Jerzy; Górski, Aleksander; Kunecki, Marek; Bocian, Roman (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Rak żołądka jest jednym z najczęściej występujących nowotworów na świecie. Jedyną skuteczną metodą leczenia tego nowotworu jest chirurgia. Operacja całkowitego lub częściowego wycięcia żołądka wraz z usunięciem węzłów chłonnych D2 jest jednym z najtrudniejszych technicznie zabiegów operacyjnych w chirurgii onkologicznej. Obecnie w większości oddziałów chirurgicznych operację polegającą na całkowitym lub częściowym usunięciu żołądka z powodu raka wykonuje się w sposób klasyczny. Na wielu oddziałach po takim zabiegu rutynowo zakłada się dren lub dreny do jamy otrzewnej, w celu rozpoznania wczesnych powikłań pooperacyjnych. Niniejszy artykuł stanowi przegląd aktualnej wiedzy i badań na temat rutynowego drenażu jamy otrzewnej po radykalnych operacjach z powodu raka żołądka.