Nietypowe przerzuty niedrobnokomórkowego raka płuca – opis przypadku - Ciszewski, Paweł; Skrzypczak, Mariusz; Chorąży, Zofia; Tyczka, Joanna; Sawicz, Krystyna; Nadolski, Jacek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Rak płuca znajduje się na pierwszym miejscu wśród przyczyn zgonów z powodu choroby nowotworowej u mężczyzn i na czwartym miejscu w przypadku kobiet. Poza regionalnymi węzłami chłonnymi najczęściej daje przerzuty do płuc, opłucnej, wątroby i nadnerczy, mózgu, kości, osierdzia i tkanki podskórnej. Odległe przerzuty o innej lokalizacji stwierdza się niezmiernie rzadko. W niniejszej pracy opisano przypadek chorego z niedrobnokomórkowym rakiem płuca, u którego wykonano planową lobektomię górną lewą, a następnie z powodu perforacji jelita w 7. dobie po lobektomii resekcję odcinkową jelita cienkiego. W wyciętym fragmencie jelita stwierdzono odległy przerzut niedrobnokomórkowego raka płuca. Autorzy zwracają uwagę na fakt, iż przerzuty niedrobnokomórkowego raka płuca mogą pojawić się również w nietypowych miejscach organizmu, a konsekwencje ich zbyt późnego wykrycia mogą być bardzo poważne. W świetle opisanego przypadku należy zastanowić się nad koniecznością zastosowania możliwie jak najszerszej diagnostyki u chorych z niedrobnokomórkowym rakiem płuca.