Czynniki predykcyjne w leczeniu raka piersi – teraźniejszość i przyszłość Obecny stan wiedzy przedstawiony na Kongresie ASCO 2007 - Senkus-Konefka, Elżbieta (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Mimo szybkiego w ostatnich latach rozwoju nowych leków przeciwnowotworowych, w tym oddziałujących na mechanizmy molekularne swoiste dla powstawania, rozwoju czy szerzenia się nowotworów, nadal w bardzo wielu przypadkach wybór metody leczenia opiera się na danych dotyczących uśrednionych populacji, a nie indywidualnych cech poszczególnych chorych i nowotworów. Rozwój wiedzy w dziedzinie molekularnych mechanizmów leżących u podłoża nowotworów złośliwych i warunkujących działanie leków przeciwnowotworowych pozwoli najprawdopodobniej coraz lepiej przewidywać indywidualny efekt terapeutyczny poszczególnych metod leczenia. Dzięki temu możliwy będzie wybór optymalnej, indywidualnej strategii leczenia. Z drugiej strony, u wielu chorych z niewielkim prawdopodobieństwem uzyskania korzyści możliwe będzie uniknięcie nieskutecznego i często toksycznego leczenia. Poza korzyścią dla chorych, możliwość przewidywania wyników leczenia ma też oczywiste znaczenie ekonomiczne. W pracy opisano aktualny stan wiedzy na temat czynników predykcyjnych w raku piersi przedstawiony na Kongresie ASCO 2007.