Szpitale do zadań specjalnych - Dyszkiewicz, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2008)
Prof. Wojciech Dyszkiewicz, kandydat na rektora Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu ostrzega, że jeśli nie zostaną sprecyzowane źródła finansowania działalności dydaktycznej, naukowej i usług medycznych, szpitalom grozi głęboki kryzys. Tymczasem – jak podkreśla prof. Dyszkiewicz – usytuowanie placówek klinicznych w systemie opieki zdrowotnej jest szczególne i musi być związane z dodatkowymi rekompensatami. Autor podkreśla jednak, że szpital – będąc narzędziem wykonywania funkcji dydaktycznych i badawczych uniwersytetu – musi być również sprawnie i logicznie zarządzanym przedsiębiorstwem.