Artykuł poglądowyUszkodzenie ucha w układowym toczniu rumieniowatym - Waszczykowska, Elżbieta; Pajor, Anna; Erkiert-Polguj, Anna; Maciaszczyk, Katarzyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Układowy toczeń rumieniowaty jest modelową chorobą z autoagresji. Ze względu na szerokie spektrum objawów dotyczących różnych narządów, badane jest również uszkodzenie ucha w tej jednostce chorobowej. Najczęściej występującymi objawami ze strony narządu słuchu są niedosłuch odbiorczy oraz szumy uszne. W niniejszej pracy przedstawiono istniejący stan wiedzy na ten temat.