Artykuł poglądowyZnaczenie subpopulacji limfocytów T w patogenezie łuszczycy - Nedoszytko, Bogusław (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Etiopatogeneza łuszczycy, mimo wieloletnich intensywnych prac badawczych, pozostaje ciągle nie do końca rozwiązanym problemem. Uważa się współcześnie, iż kluczową rolę w indukcji zmian odgrywa zaburzenie regulacji wrodzonych i nabytych mechanizmów obronnych skóry. Zasadniczą rolę w patogenezie łuszczycy przypisuje się limfocytom T, jednak brak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jakie rodzaje tych komórek są kluczowe dla indukcji i powstania zmian łuszczycowych oraz jakie są ich wzajemne zależności. Celem niniejszego opracowania jest próba przedstawienia znaczenia subpopulacji limfocytów T-pomocniczych, limfocytów NK i NK-T, limfocytów TCRγδ, limfocytów regulatorowych Treg, limfocytów supresorowych CD8+ oraz nowo odkrytej populacji limfocytów pomocniczych Th17 w patogenezie łuszczycy.