Opis przypadkuSegmentalna postać choroby Dariera – opis przypadku - Erkiert-Polguj, Anna; Omulecki, Anastazy; Waszczykowska, Elżbieta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
W pracy opisano 54-letnią kobietę, u której od 4 lat występują na prawej przedniej połowie tułowia brązowe hiperkeratotyczne grudki. Morfologia wykwitów i obraz histopatologiczny (ogniskowa akantoliza i dyskeratoza) pozwoliły na rozpoznanie segmentalnej postaci choroby Dariera. Podano dane piśmiennictwa dotyczące jej patogenezy i omówiono możliwości terapeutyczne. Przypadek przedstawiono ze względu na szczególnie rzadkie występowanie i związane z tym trudności diagnostyczne.