Opis przypadkuCzerniak skóry w przebiegu przewlekłej białaczki limfatycznej. Opis przypadku - Sobjanek, Michał; Szczerkowska-Dobosz, Aneta; Mital, Andrzej; Pęksa, Rafał; Toboła, Jacek; Włodarkiewicz, Adam (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Przewlekła białaczka limfatyczna (ang. chronic lymphocytic leukaemia – CLL) jest schorzeniem limfoproliferacyjnym, zaliczanym do chłoniaków nieziarniczych o mniejszej złośliwości. Stanowi 25% wszystkich białaczek. Dane z piśmiennictwa wskazują na znamiennie większe ryzyko rozwoju nowotworów wtórnych u chorych z chłoniakami nieziarniczymi, w tym czerniaka i nowotworów niemelanocytowych skóry. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 61-letniego pacjenta z czerniakiem skóry z przerzutami odległymi, rozpoznanym 3 lata po zdiagnozowaniu CLL.