Nefropatie w chorobach cywilizacyjnych - Czekalski, Stanisław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Przyjmuje się, że otyłość, zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2 i nadciśnienie tętnicze pierwotne to choroby pojawiające się wskutek niekorzystnych zmian stylu życia, rozpoznawane coraz częściej wraz z rozwojem cywilizacji. W ostatnich dziesięcioleciach zwiększa się także częstość występowania przewlekłych chorób nerek i liczba chorych wymagających leczenia nerkozastępczego. Niezbędne staje się wprowadzenie postępowania nefroprotekcyjnego w chorobach cywilizacyjnych i wczesne rozpoznawanie uszkodzenia nerek, które umożliwia skuteczne hamowanie postępu choroby.