Diagnostyka i terapia układowych zapaleń naczyń - Kucharz, Eugeniusz Józef (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Układowe zapalenia naczyń to heterogenna grupa chorób o nieznanej przyczynie, których wspólną cechą jest występowanie procesu zapalnego w ścianie naczyń. Rozpoznanie tych chorób opiera się na stwierdzeniu wspólnego występowania kilku objawów i zmian. Istotne jest oznaczanie przeciwciał przeciwko cytoplazmie granulocytów obojętnochłonnych. Leczenie polega na stosowaniu glikokortykosteroidów i cyklofosfamidu.