Steroidoterapia – korzyści i zagrożenia - Horst-Sikorska, Wanda (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Glikokortykosteroidy są powszechnie stosowanymi lekami o działaniu przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwświądowym, przeciwobrzękowym i immunosupresyjnym. W wielu dyscyplinach medycznych wykorzystuje się je jako leki o oddziaływaniu miejscowym lub systemowym i o różnych drogach podawania – jako leki wziewne, zewnętrzne, doustne lub parenteralne. Podaje się je zarówno doraźnie, jak i przewlekle. Należą do podstawowych leków w onkologii, hematologii i medycynie transplantacyjnej. Są lekami ratującymi życie w wielu nagłych, wstrząsowych reakcjach organizmu. Stosując glikokortykosteroidy, nie wolno zapominać o efektach ubocznych. Decyzję terapeutyczną należy rozważyć pod kątem korzyści i ryzyka. Nie istnieje obojętna wielkość dawki steroidu ani całkowicie pozbawiona efektów ubocznych droga ich podawania.