Postępy w diagnostyce i terapii w chorobach płuc - Chazan, Ryszarda (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
W artykule omówiono nowe wytyczne w zakresie rozpoznawania i leczenia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP), astmy i raka płuc. GOLD – Światowa Inicjatywa Zwalczania Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc, jest organizacją partnerską dla powstałego z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia w marcu 2006 r. Światowego Stowarzyszenia dla Zwalczania Chorób Układu Oddechowego (GARD). Uaktualniony raport, napisany na podstawie najlepszych doświadczeń, jak rozpoznawać, leczyć i zapobiegać POChP, został wydany 17 września 2007 r. Uaktualniony Narodowy Program Edukacji i Prewencji, opracowany na podstawie klinicznych wytycznych rozpoznawania i leczenia astmy, ukazał się 30 sierpnia 2007 r. Zweryfikowane wytyczne, które uaktualniają kolejne raporty publikowane w latach 1991, 1997 i 2002, wprowadzają nowe strategie do monitorowania objawów choroby. American College Chest Physician (ACCP) 13 września 2007 r. wydało drugą edycję praktycznych wytycznych klinicznych rozpoznawania i leczenia raka płuca. Nowe wytyczne są aktualizacją pierwszego dokumentu, wydanego w 2003 r.