Nadzór, diagnostyka, terapia i profilaktyka w wirusowych zakażeniach dróg oddechowych - Brydak, Lidia B. (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Zakażenia spowodowane przez wirusy dróg oddechowych, przede wszystkim grypa, pojawiają się sezonowo, powodując epidemie, rzadziej pandemie z różnym nasileniem, a w konsekwencji wielorakie komplikacje pogrypowe, zgony oraz bardzo duże straty ekonomiczne. Stworzona w 1947 r. Globalna Sieć Nadzoru nad Grypą WHO (WHO Global Influenza Surveilance Network), mająca na celu monitoring epidemiologiczny i wirusologiczny zakażeń wirusami oddechowymi ze szczególnym uwzględnieniem grypy oraz identyfikację patogenu, sprawdza się i sprawdziła wielokrotnie. Materiał pobrany z górnych dróg oddechowych powinien być badany wielokierunkowo. Obecnie dostępnych jest wiele metod niezbędnych do diagnostyki, z biologią molekularną włącznie. Jedynymi lekami antygrypowymi aktywnymi w przypadku zakażenia wirusami typu A i B są inhibitory neuraminidazy – zanamiwir i oseltamiwir, rekomendowane zarówno do leczenia, jak i profilaktyki. Szczepienie przeciwko grypie to najtańsza i najskuteczniejsza metoda walki z tą chorobą.