Postępy w diagnostyce i leczeniu chorób układu pokarmowego - Rydzewska, Grażyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
W niniejszej pracy omówiono postępy w diagnostyce i leczeniu chorób układu pokarmowego. W zakresie endoskopii przewodu pokarmowego poruszono zagadnienia dotyczące poprawy diagnostyki jelita cienkiego dzięki zastosowaniu endoskopii kapsułkowej i enteroskopii dwubalonowej, możliwości wykorzystania endoskopii kapsułkowej także do badania przełyku i jelita grubego, poprawy technik obrazowania w endoskopii z uwzględnieniem metod powiększania obrazu oraz chromoendoskopii elektronicznej, możliwości gastroskopii przeznosowej, a także leczenia otyłości metodą balonów dożołądkowych. Przy omawianiu postępów farmakoterapii zasygnalizowano nowe zasady leczenia eradykacyjnego Helicobacter pylori, zastosowanie probiotyków w gastroenterologii, leczenie biologiczne nieswoistych zapalnych chorób jelit oraz postępy farmakoterapii wybranych nowotworów.