Priapizm łechtaczki i zespół przetrwałego podniecenia seksualnego u kobiet - Błażejewska, Anita; Lew-Starowicz, Zbigniew; Bińkowska, Małgorzata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
W pracy przedstawiono istotny problem kliniczny, polegający na trudnościach diagnostycznych i terapeutycznych w przypadku jednostek chorobowych uznawanych za wyjątkowo rzadkie. Nieznajomość etiologii, epidemiologii i patofizjologii znacznie utrudnia postawienie trafnej diagnozy, a jest to szczególnie widoczne w przypadku problemów na tle seksualnym, które nadal stanowią rzadko poruszany temat w codziennej praktyce lekarskiej. Na podstawie opisu dwóch jednostek chorobowych – priapizmu łechtaczki i zespołu przetrwałego podniecenia seksualnego u kobiet, autorzy zaproponowali schemat postępowania w takich przypadkach.