Co nowego w diagnostyce i terapii chorób wieku rozwojowego? - Wąsowska-Królikowska, Krystyna; Toporowska-Kowalska, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
W artykule omówiono najnowsze zalecenia dotyczące szczepień ochronnych oraz żywienia dzieci zdrowych. Do najważniejszych zmian należy wprowadzenie do kalendarza szczepień obowiązkowych szczepień przeciwko Haemophilus influenzae B. Główne modyfikacje zaleceń żywieniowych dla niemowląt obejmują wcześniejsze wprowadzenie glutenu (5.–6. mies. życia) i ryb (7. mies. życia) oraz przesunięcie czasu stosowania mieszanek modyfikowanych początkowych do 6. mies. życia. Przedstawiono także najnowsze algorytmy diagnostyczno-terapeutyczne w przypadku podejrzenia alergii na białka mleka krowiego dla niemowląt karmionych naturalnie i sztucznie oraz zmiany dotyczące klasyfikacji astmy i zasad jej leczenia u najmłodszych dzieci, zaproponowane przez Światową Inicjatywę Zwalczania Astmy 2006 (Global Initiative for Asthma 2006 – GINA 2006).