Epidemiologia sepsy - Jahnz-Różyk, Karina (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Sepsa to poważny problem medyczny, który stanowi powikłanie ciężkiego zakażenia i charakteryzuje się ogólnoustrojową reakcją zapalną. Jest główną przyczyną zgonu chorych hospitalizowanych na oddziałach intensywnej opieki medycznej. Ogólna śmiertelność tego powikłania wynosi 20%, wzrasta do 40% u chorych z ciężką sepsą i ok. 60% we wstrząsie septycznym. Szczególnie narażone są osoby w podeszłym wieku, krytycznie chore i w immunosupresji. sepsa, epidemiologia.