Leczenie i profilaktyka sepsy - Targowski, Tomasz; Płusa, Tadeusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Standardy postępowania diagnostycznego i terapeutycznego u chorych na sepsę zostały określone w 2004 r. przez Surviving Sepsis Campaign. Choroba meningokokowa jest niezwykle niebezpieczna z powodu wysokiej zjadliwości Neisseria meningitidis. Wczesne rozpoznanie i leczenie zakażenia meningokokowego w istotny sposób zmniejsza śmiertelność z powodu pełnoobjawowej choroby.