Probiotyki – jakie, komu, kiedy? - Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Romańczuk, Bartosz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny efekt zdrowotny. Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Najbardziej znanym probiotykiem jest Lactobacillus GG (Lactobacillus rhamnosus), którego aktywność została szczegółowo zbadana. ródłem probiotyków są preparaty farmaceutyczne, suplementy diety oraz produkty fermentowane (jogurty i kefiry). W niniejszej pracy zebrano wyniki badań dotyczących zastosowania probiotyków w profilaktyce i leczeniu wybranych schorzeń wieku rozwojowego, przede wszystkim przewodu pokarmowego.