Nowe trendy diagnostyki i terapii w sytuacjach zagrożenia bioterroryzmem - Płusa, Tadeusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Zagadnienia dotyczące bioterroryzmu cieszą się obecnie dużym zainteresowaniem na całym świecie. Wiadomo doskonale, że patogeny wirusowe i bakteryjne mogą być wykorzystane jako broń biologiczna. Wirusowe gorączki krwotoczne (Ebola i Marburg) są uznawane za bardzo ciężkie choroby prowadzące do wstrząsu i zgonu. Droga wziewna zakażeń bakteryjnych powodowanych przez pałeczki wąglika uwzględnia dużą powierzchnię układu oddechowego. Liczba zainhalowanych patogenów wpływa bezpośrednio na obraz kliniczny, czas trwania i powikłania tegoż zakażenia.