Wczesne wykrywanie i leczenie oraz profilaktyka chorób tropikalnych - Simon, Krzysztof (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Choroby infekcyjne zawsze będą stanowić istotny problem zdrowotny społeczeństw, niezależnie od postępu technologicznego, choć profil tych chorób oraz demonstrowany obraz kliniczny zmienia się i podlega stałej ewolucji. Wiedza o chorobach zakaźnych, w tym o chorobach tropikalnych – szczególnie dotycząca ich epidemiologii, patogenezy, diagnostyki, terapii i profilaktyki, przez ostatnie 10 lat poszerzyła się znacznie.