Nieprawidłowości dotyczące wewnętrznej dokumentacji medycznej - Susło, Robert; Trnka, Jakub; Drobnik, Jarosław; Mastalerz-Migas, Agnieszka (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Medyczna dokumentacja wewnętrzna, będąca częścią indywidualnej dokumentacji pacjenta, służy głównie do rejestrowania jego stanu zdrowia oraz wszelkich działań podejmowanych wobec niego przez lekarza. Sposób prowadzenia dokumentacji jest warunkowany licznymi regulacjami prawnymi, natomiast do prawidłowego jej sporządzania niezbędna jest – oprócz ich znajomości – także świadomość różnych możliwości jej wykorzystania oraz najczęściej popełnianych przy tej okazji błędów. Liczne potencjalne korzyści, a także wyzwania, wiążą się z uzyskaniem przez zoz-y możliwości prowadzenia dokumentacji medycznej w postaci elektronicznej, z całkowitym pominięciem jej formy papierowej. Z właściwościami danych w postaci cyfrowej wiążą się nowe rodzaje zagrożeń ich bezpieczeństwa i możliwości popełniania błędów przez lekarzy.