Zastosowanie nowych technologii w ochronie zdrowia w celu redukcji ryzyka diagnozy i leczenia - Zwiefka, Antoni; Klakocar, Jacek; Maroszek, Jarosław; Bogowolska-Wepsięć, Maria; Frączkowski, Kazimierz; Dudek, Remigiusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
RIGHT – jako inteligentny elektroniczny system czasu rzeczywistego – ma stanowić wsparcie specjalistów ochrony zdrowia w zakresie jakości i trafności diagnozy medycznej oraz leczenia dla nowych państw członkowskich Unii Europejskiej. Może być doskonałym narzędziem w zarządzaniu ryzykiem w ochronie zdrowia. Na terenie Dolnego Śląska cel ten ma być osiągnięty poprzez wdrożenie systemu informatycznego, przy pomocy którego lekarze będą dokumentować w postaci elektronicznej czynności związane z procesem diagnozowania i leczenia. Wrażliwe dane medyczne zebrane w postaci tzw. elektronicznego rekordu zdrowia pacjenta (ang. electronic health rekord – EHR) będą znajdowały się w centralnej bazie danych medycznych, a specjalne oprogramowanie (systemu RIGHT) wykorzystujące najnowsze osiągnięcia z zakresu semantyki i sztucznej inteligencji będzie analizowało opisywane przypadki chorobowe. Rezultaty takiej analizy na podstawie EHR będą automatycznie udostępniane lekarzom. W tym zakresie projekt RIGHT jest jednym z głównych elementów programu e-zdrowie (ang. e-health) UE, którego celem jest poprawa jakości oraz dostępu do wysokospecjalistycznych świadczeń zdrowotnych, również dla ludności zamieszkałej poza ośrodkami akademickimi. System RIGHT ma na celu integrację wszystkich informacji niezbędnych do świadczenia usług zdrowotnych. System ten będzie również platformą, która umożliwi prowadzenie konsultacji i dyskusji specjalistów w danej dziedzinie medycznej. Zaprojektowano go, by spełniać dwie główne funkcje – semantyczną, obejmującą wyszukiwanie informacji medycznej, oraz wspomagającą trafność podejmowania decyzji diagnostycznych. RIGHT na podstawie specjalnej struktury (ontologii) informacji, wzmocni wiedzę profesjonalistów służby zdrowia i przyczyni się do zwiększenia wydajności i skuteczności leczenia, a także wpłynie pośrednio na wydajność całej struktury organizacyjnej ochrony zdrowia. RIGHT spowoduje również rozwój jednego z ważniejszych zagadnień, mianowicie integracji europejskiego systemu opieki zdrowotnej. Zapewnienie właściwego działania systemu wiąże się m.in. z dążeniami do rozwiązania problemu starzenia się społeczeństwa krajów UE.