Artykuł poglądowyPostępy endoskopii przewodu pokarmowego 2006 – nowe endoskopy i akcesoria endoskopowe - Marek, Tomasz; Dziurkowska-Marek, Anna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Postęp w diagnostyce i terapii endoskopowej w znacznym stopniu zależy od innowacji technicznych dotyczących endoskopów i akcesoriów endoskopowych. Celem niniejszego przeglądu jest przedstawienie wybranych prac z 2006 r. omawiających nowe endoskopy i akcesoria. Omówiono szerzej nowe typy kolonoskopów, w których wprowadzanie instrumentu jest sterowane lub wspomagane przez komputer, oraz nowe typy kapsułek endoskopowych. W zakresie akcesoriów endoskopowych do omówienia wybrano optyczne rozszerzadło przełyku i protezę dróg żółciowych i trzustkowych niemającą światła.