Artykuł poglądowyBadania endoskopowe u kobiet ciężarnych - Leśniowski, Bartosz; Małecka-Panas, Ewa (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Badania i zabiegi endoskopowe kobiet w ciąży stanowią poważny problem kliniczny. Wykonywanie ich, zwłaszcza z wykorzystaniem promieniowania rentgenowskiego (RTG), powinno opierać się na precyzyjnych wskazaniach, a przeprowadzający je lekarz powinien być świadomy potencjalnych korzyści i niebezpieczeństw z tym związanych. Na podstawie danych z piśmiennictwa można stwierdzić, że przy stosowaniu wytycznych Amerykańskiego Towarzystwa Endoskopii Gastroenterologicznej, przeprowadzenie wszystkich badań i zabiegów endoskopowych, w tym endoskopii cholangiopankreatografii wstecznej (ECPW), będzie bezpieczne dla ciężarnej i płodu.