GASTROENTEROLOGIA
Choroby trzustki i dróg żółciowych
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Aspiryna może zmniejszać ryzyko raka dróg żółciowych – badanie Mayo Clinic

Udostępnij:
Osoby przyjmujące niewielkie dawki aspiryny przyczyniają się w sposób istotny do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka dróg żółciowych. Aspiryna ma właściwości chemo-osłaniające szczególnie przed nowotworami gastroenterologicznymi.
Jak donosi Medscape cytując autora pracy Lewis’a Roberts’a z Mayo Clinic w Minneapolis, USA, osoby przyjmujące aspirynę mają dwu I półkrotnie do trzech I półkrotnie niższe ryzyko zachorowania na raka dróg żółciowych niż ci, którzy aspiryny nie stosują. Praca została opublikowana w czasopiśmie „Hepatologia” 19 kwietnia tego roku.
Wszyscy pacjenci z rakiem dróg żółciowych ( CCA) przyjęci przez Mayo Clinic od stycznia 2000 roku do grudnia 2014 roku zostali poddani analizie. Finałowa próba obejmowała 2395 pacjentów z CCA. Pacjenci zostali zakwalifikowani do trzech grup w zależności od typu raka – wewnątrzwątrobowy, wnękowy i dystalny. Badacze wyjaśnili, że te trzy podtypy nowotworu mogą być postrzegane jako różne choroby, ponieważ inaczej się objawiają, inne jest leczenie i rokowanie chorych.
Grupę kontrolną w liczbie 4769 osób wybrano z biobanku Mayo Clinic. Uczestnicy badania zostali podzieleni na tych, którzy stosowali aspirynę ( przynajmniej raz w tygodniu) Dawki zostały podzielone na niskie (81 do 162 mg na dobę) i wysokie ( równe i większe 325 mg na dobę). W sumie 591 pacjentów z rakiem dróg żółciowych przyjmowało aspirynę i 2129 w grupie kontrolnej.
Pacjenci, u których rozwinął się jeden z trzech podtypów raka dróg żółciowych w 59 procentach wykazywali mniejsze prawdopodobieństwo przyjmowania aspiryny niż ci w grupie kontrolnej. Wskaźnik skorygowanych szans na korzyść stosujących aspirynę wykazał działanie protekcyjne przeciw rakowi dróg żółciowych i utrzymał się konsekwentnie wśród trzech podtypów raka. W porównaniu z osobami nie stosującymi aspiryny, osoby ją przyjmujące miały 65 procent niższe ryzyko rozwoju raka wewnątrzwątrobowego, 66 procentowe niższe ryzyko raka wnękowego i 71 procent niższe ryzyko raka dystalnego.
Działanie protekcyjne aspiryny różniło się między osobami ją przyjmującymi powyżej 3 lat w stosunku do tych, którzy przyjmowali lek 3 lata bądź mniej, podobnie jak między przyjmującymi duże dawki i mniejsze dawki, ale nie zanotowano żadnej różnicy między tymi, którzy przyjmowali ją codziennie ,czy w innych odstępach czasu.
Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, aspiryna mogła łagodzić ryzyko rozwoju raka dróg żółciowych przez wygaszanie zapalenia dezaktywując odpowiednie szlaki. Zdaniem badaczy dowody wskazują, że regularne, długotrwałe przyjmowanie aspiryny jest związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia szeregu nowotworów, w szczególności nowotworów gastroenterologicznych. Potrzebne są jednak potwierdzające badania zanim aspiryna zostanie zarekomendowana w prewencji raka dróg żółciowych. Ryzyko zachorowania na raka dróg żółciowych zwiększają m.in. infekcje typu B, cukrzyca, palenie tytoniu.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.