GASTROENTEROLOGIA
Choroby trzustki i dróg żółciowych
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Cukrzyca typu 2 a ryzyko rozwoju nowotworów – nowe doniesienia

Udostępnij:
Lega i wsp. zaprojektowali badanie potwierdzające, iż osoby z rozpoznaną cukrzycą typu 2 mają istotnie podwyższone ryzyko rozwoju wielu nowotworów złośliwych, począwszy od 10 lat przed rozpoznaniem cukrzycy do krótkiego okresu czasu po postawieniu rozpoznania, w porównaniu z osobami wolnymi od tej choroby metabolicznej.
Retrospektywnym badaniem kohortowym objęto populację ponad 1 miliona osób z Kanady. Osoby te analizowano pod kątem wystąpienia cukrzycy oraz następczego rozpoznania nowotworu złośliwego w 3 okresach czasu: w czasie 10 lat przed rozpoznaniem cukrzycy, w czasie do 3 miesięcy od rozpoznania cukrzycy, od 3 miesięcy do 10 lat od rozpoznania cukrzycy.

Udowodniono, iż osoby z rozpoznaną cukrzycą typu 2 mają o 23% wyższe ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy w ciągu 10 lat poprzedzających rozpoznanie cukrzycy w porównaniu z osobami wolnymi od tej choroby metabolicznej (OR 1.23; 95% CI 1.19 - 1.27). Osoby te miały również o 62% wyższe ryzyko rozpoznania nowotworu złośliwego w czasie do 3 miesięcy od stwierdzenia cukrzycy (HR 1.62; 1.52 - 1.74) w porównaniu z populacją ogólną, przy nie stwierdzeniu podwyższonego ryzyka rozwoju nowotworu złośliwego późniejszym czasie (0.97; 0.95 - 0.98).

Autorzy badania sugerują, iż czynnikami odpowiedzialnymi za obserwowany wzrost ryzyka rozwoju nowotworu złośliwego w czasie do 10 lat przed rozpoznaniem cukrzycy są obserwowane już wówczas insulinooporność oraz hiperinsulinemia.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.