Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 

Zmiany w mikrobiocie jelitowej w czasie COVID-19

Źródło: Gastroenterology
Autor: Justyna Daniliszyn
 
 
U pacjentów z COVID-19 dochodzi do zmian w składzie bakterii w stolcu. Zmiany nie ustępują też po zakończeniu infekcji.
Obecnie wiadomo, że koronawirus z Wuhan działa na przewód pokarmowy co związane jest z ekspresją jego receptora - enzymu konwertującego angiotensynę 2 - na powierzchni śluzówki jelit. Niewiele wiadomo w jaki sposób koronawirus wpływa na mikrobiotę jelit. Na łamach Gastroenterology ukazała się praca badaczy z Hong-Kongu którzy przeanalizowali zmiany mikrobiomu w stolcu u pacjentów z COVID-19.

W badaniu pobrano próbki kału od 15 pacjentów z COVID-19, a grupę kontrolną stanowiło 6 osób z pozaszpitalnym zapaleniem płuc i 15 zdrowych osób. Próbki pobierano 2-3 razy w ciągu tygodnia ,aż do czasu wypisu ze szpitala. Mikrobiom zbadano wykorzystując sekwencjonowanie metagenomiczne metodą shotgun.

Pacjenci z COVID-19 charakteryzowali się zwiększoną obfitością patogenów oportunistycznych stolcu oraz zmniejsza obfitością dobroczynnych bakterii. Nawet po ustąpieniu infekcji ilość bakterii symbiotycznych pozostawała mniejsza w porównaniu z kontrolą. Obfitość bakterii Coprobacillus, Clostridium ramosum i Clostridium hathewayi miała dodatni związek z ciężkością przebiegu COVID-19, a obfitość Faecalibacterium prausnitzii (bakteria która ma działanie przeciwzapalne) miała negatywny związek z ciężkością choroby.
 
Patronat naukowy portalu:
prof. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2020 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe