Specjalizacje, Kategorie, Działy

IARC: lepiej nie słodzić napoi

Udostępnij:
Nowe badanie koordynowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem IARC przeanalizowało związek między śmiertelnością a napojami słodzonymi cukrem oraz sztucznie. Co z niego wynika?
Badanie obejmowało dane ponad 450 tys. osób z obserwacją przez 16 lat w 10 krajach europejskich. Wynika z niego, że osoby słodzące napoje, w szczególności dwie szklanki napoi w ciągu dnia znajdowały się w grupie zwiększonego ryzyka zgonu ze wszystkich przyczyn w porównaniu do osób, które słodziły szklankę napoju w miesiącu.

Co więcej, spożywanie dwóch lub więcej szklanek słodzonych sztucznie napoi w ciągu dnia skutkowało powiązaniem ze zgonami z przyczyn krążeniowych, a spożywanie jednej lub więcej szklanek napoju słodzonego cukrem w ciągu dnia było związane z ryzykiem zgonu z przyczyn układu trawiennego.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem IARC jest częścią Światowej Organizacji Zdrowia. Jej misją jest koordynowanie badań na temat przyczyn zachorowania na raka oraz nad mechanizmami go wywołującymi.
 
Redaktor prowadzący:
dr n. med. Katarzyna Stencel - Oddział Onkologii Klinicznej z Pododdziałem Dziennej Chemioterapii, Wielkopolskie Centrum Pulmonologii i Torakochirurgii im. Eugenii i Janusza Zeylandów w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.