Specjalizacje, Kategorie, Działy
Wyślij
Udostępnij:
 
 

Orzechy obniżają stężenie cholesterolu

Źródło: DM/Academic; Academic
Autor: Marta Koblańska |Data: 11.12.2019
 
 
Choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Wpływ na taki stan rzeczy ma m.in. szerokie rozpowszechnienie czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, w tym zwiększone poziomy cholesterolu całkowitego i LDL w osoczu. I chociaż farmakoterapia zaburzeń lipidowych jest bardzo skuteczna, to nie bez znaczenia pozostaje odpowiednia dieta. Jednym z jej elementów pozwalającym na obniżenie stężenia cholesterolu są orzechy.
W literaturze naukowej można spotkać wiele prac mówiących o zbawiennym wpływie włączania orzechów do diety. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Chin postanowili sprawdzić, które z rodzajów orzechów dają najlepszy efekt w zakresie redukcji ryzyka sercowo-naczyniowego. Wyniki metaanalizy ukazały się na łamach The American Journal of Clinical Nutrition.

W metaanalizie uwzględniono 34 badania z udziałem 1677 osób. Okazało sie, że dieta bogata w pistacje daje najsilniejszy efekt pod względem redukcji poziomu trójglicerydów, cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego; zaraz za nią sklasyfikowano diety bogate w orzechy włoskie i migdały - w pierwszym przypadku osiągnięto najsilniejszy efekt pod względem redukcji stężenia trójglicerydów i cholesterolu całkowitego, w drugim - cholesterolu LDL. Bardzo dobry efekt uzyskano przy wzbogacaniu diety w różne rodzaje orzechów, a najlepszym połączeniem okazały się pistacje i orzechy włoskie

Jak podają sami autorzy powyższe ustalenia są ograniczone niską jakością dowodów oraz stosunkowo (jak na metaanalizę) niską liczebnością populacji, co stwarza konieczność dokładniejszego zgłębienia tematu. Warto dodać, że orzechy stanowią nie tylko ważny i cenny element diety, ale mogą także stanowić doskonały substytut słodkich/słonych przekąsek, najczęściej niezdrowych.
 
© 2020 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.
PayU - płatności internetowe