LEKARZ POZ
Choroby układu krążenia
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Spożywanie alkoholu czynnikiem chroniącym przed zawałem serca?

Udostępnij:
Dotychczas przeprowadzone badania oceniające wpływ nieznacznego do umiarkowanego spożycia alkoholu na ryzyko wystąpienia zawału serca dostarczały rozbieżnych wniosków.
Dodatkowych informacji dostarcza zaprojektowane przez K. Gémes i wsp. duże, prospektywne badanie oceniające korelację pomiędzy niewielkim do umiarkowanego spożywaniem alkoholu a ryzykiem wystąpienia zawału serca oraz określające czy istotny wpływ na wystąpienie powyższego punktu końcowego ma również model spożywania alkoholu. Wyniki badania opublikowano na łamach Journal of Internal Medicine.
Badaniem objęto grupę 58 827 pacjentów, monitorowanych w zakresie spożywania piwa, wina, alkoholów wysokoprocentowych. W czasie obserwacji u 2966 osób wystąpił zawał serca. Przeprowadzona analiza statystyczna wykazała, iż niewielkie do umiarkowanego spożycie alkoholu korelowało ujemnie oraz liniowo z ryzykiem wystąpienia zawału serca.
Po uwzględnieniu zmiennych zakłócających wykazano, iż spożycie jednego standardowego drinka dziennie wiązało się z 28% redukcją ryzyka wystąpienia zawału serca (HR 0.72; 95% CI 0.62–0.86). Nie stwierdzono natomiast korelacji pomiędzy spożywaniem alkoholu w przeszłości a ryzykiem wystąpienia zawału serca. Wykazano również, iż częstość spożywania alkoholu jest zmienną ściślej związaną z redukcją wystąpienia zawału serca, aniżeli ilość spożytego alkoholu ogółem.
Podsumowując, autorzy tego dużego badania prospektywnego potwierdzili, iż niewielkie do umiarkowanego spożywanie alkoholu wiąże się z liniową redukcją ryzyka wystąpienia zawału serca.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.