Nie wolno przegapić sezonu truskawkowego. Przeczytaj tego newsa i.. do boju!

Udostępnij:
Truskawki pojawiają się końcem maja i towarzyszą nam przez całe lato. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe –stanowią prawdziwą skarbnicę drogocennych składników odżywczych. Ich korzystny wpływ na zdrowie i urodę jest nie do przecenienia, diety właśnie teraz, kiedy sezon na truskawki trwa w najlepsze.
Truskawki, chociaż z wyglądu niepozorne, skrywają w sobie prawdziwy skarb. Zawierają nawet kilkaset dobroczynnych dla naszego organizmu fitoskładników – substancji nie tylko odżywczych, ale również leczniczych. -Są bogate w witaminy – przede wszystkim wit. C (ok. 60 g w jednej porcji – to więcej niż cytrusy!), wit. A, K, E oraz wit. z grupy B, zawierają mikro- i makroelementy – zwłaszcza żelazo, wapń i fosfor oraz pektyny – czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik – pisze „Życie Podkarpackie”.

Truskawki są również znakomitym źródłem ochronnych antyoksydantów i związków flawonowych; bakteriobójczych fitocydów, przeciwzapalnych antocyjanów, chroniącego przed nowotworami kwasu elagowego, polepszajacego pamięć fisetinu czy ułatwiającego spalanie tłuszczów enzymu – bromeliny.

Jak zpewnia portal truskawki, zwane również poziomkami ananasowymi lub wielkoowocowymi, to owoce stosunkowo młode. Ich historia rozciąga się zaledwie 300 lat wstecz, kiedy to – ponoć z polecenia króla Francji, Ludwika XIV – pewien pomysłowy botanik skrzyżował dwie odmiany poziomek (wirginijską i chilijską) otrzymując w ten sposób tak dobrze znany nam dziś owoc.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.