Specjalizacje, Kategorie, Działy

Jaki jest wpływ diety na nasilenie trądziku?

Udostępnij:
Lekarze z Mediolanu przeanalizowali związki między dietą a przebiegiem trądziku młodzieńczego. Wyniki ich pracy opublikowane zostały przez Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.
Na stronach Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology opublikowane zostały wyniki pracy włoskich naukowców. Celem ich badania było dokładne określenie złożonych związków między spożywanymi produktami a nasileniem trądziku młodzieńczego. Analizy było oparte na danych pochodzących od ponad 500 uczestników w wieku od 10 do 24 lat. Potwierdziły one, że osoby, których rodzice również mieli problemy z cerą, są bardziej narażone na rozwój umiarkowanego i ciężkiego trądziku. Dodatkowo, ryzyko jest zwiększone w przypadku osób z otyłością (BMI≥30). Jeśli chodzi o pokarmy, których zwiększone spożycie może zwiększać nasilenie trądziku, zaliczone do nich jest mleko (szczególnie odtłuszczone!), sery oraz jogurty. Nie jest niespodzianką, że również zwiększona konsumpcja słodyczy, ciast i czekolady może utrudniać walkę z trądzikiem. Autorzy pracy zwracają uwagę, że nie tylko nadmiar pewnych składników może być problemem, ale również niedobór innych pokarmów. Szczególnie dotyczy to ograniczonego spożycia ryb oraz małej ilości zjadanych warzyw i owoców.

Praca włoskich lekarzy jasno wskazuje, że dieta może znacząco wpływać na przebieg trądziku młodzieńczego. Warto więc przypominać o tym młodym pacjentom, nawet jeśli wprowadzenie odpowiednich nawyków żywieniowych może stwarzać im pewne problemy na początku.
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.