Specjalizacje, Kategorie, Działy

Leki lekami, ale bez dobrej diety nie ma mowy o postępie w leczeniu łuszczycy

Udostępnij:
- Dzięki odpowiedniej diecie możliwa jest nawet całkowita remisja łuszczycy, albo znaczące zmniejszenie zmian – zauważają eksperci. I zwracają uwagę, że bez diety wygranie z chorobą jest mocno utrudnione.
- Są substancje odżywcze, które są niezwykle ważne i niezwykle pomocne dla skóry łuszczycowej. Do takich związków należą m.in. składniki kobylego mleka, które jest dostępne w postaci suplementu. Również ta grupa chorych powinna wiedzieć czego nie wolno im jeść. Do grupy zakazanych produktów żywnościowych należą: tłuszcze zwierzęce, sól, cukier, pomidory, papryka i ziemniaki - mówi newsrm.tv Magda Kurzyk, farmaceuta, dietetyk.

Są też produkty, które poprawiają stan skóry. W taki sposób np. działają tłuszcze roślinne. Najlepsze są te bogate w Omega 3 np. olej lniany lub rzepakowy. Dietetyk poleca także stosowanie oliwy: - Oliwa działa pozytywnie na układ krwionośny i na czynność serca, choroby na które często zapadają osoby mające łuszczycę - dodaje Magdalena Kurzyp.

W przypadku mięsa chorzy na łuszczycę powinni raczej szukać chudego mięsa np. drobiowego lub mogą sięgnąć po ryby. Nie wolno też zapominać o warzywach i owocach, które są źródłem cennych witamin.

- Jeżeli pacjent jest zawzięty i naprawdę chcę sobie pomóc oraz unika tych produktów, których nie wolno mu jeść oraz stosuje odpowiednią dietę to może liczyć na bardzo dużą pomoc w leczeniu objawów skórnych. Mamy osoby, które wpadają w remisję, mamy też osoby, u których zmniejsza się ilość zmian skórnych - wyjaśnia Magdalena Kurzyp i dodaje. - Każda zmiana która się nie pojawia jest małym zwycięstwem.
 
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.