GASTROENTEROLOGIA
Choroby jelita cienkiego i grubego – w tym IBS
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Ocena skuteczności kolonoskopii w redukcji zachorowalności oraz śmiertelności z powodu raka jelita grubego

Udostępnij:
Kolonoskopia jest powszechnie zalecanym w skriningu raka jelita grubego badaniem diagnostycznym, mimo stosunkowo niewielkiej ilości badań naukowych potwierdzających efektywność tego rodzaju postępowania. N. Jewel Samadder i wsp. zaprojektowali badanie mające na celu określić czy stosowanie kolonoskopii wiąże się z redukcją zachorowalności oraz śmiertelności z powodu raka jelita grubego. Wyniki badania opublikowano na łamach czasopisma Clinical Gastroenterology and Hepatology.
Grupę badaną stanowiło 5128 osób w wieku 54 – 90 lat z rozpoznanym rakiem jelita grubego, podczas gdy grupę kontrolną 20 512 osób wolnych od tego schorzenia. Na podstawie dokumentacji medycznej stwierdzono, iż 741 osób (14%) z grupy badanej oraz 5715 osób (28%) z grupy kontrolnej miało wykonany skrining kolonoskopowy.
Przeprowadzona analiza statystyczna wykazała, iż w przypadku wykonania kolonoskopii zachorowalność na jelita grubego istotnie malała: dla raka jelita grubego w dowolnej lokalizacji– OR 0.41; 95% CI, 0.38–0.44; dla raka proksymalnego odcinka jelita grubego – OR 0.58; 95% CI, 0.51–0.65; dla raka dystalnego odcinka jelita grubego – OR 0.29; 95% CI, 0.25–0.33. Obserwowano również istotną redukcję śmiertelności z powodu raka jelita grubego w przypadku stosowania kolonoskopii: dla raka jelita grubego w dowolnej lokalizacji - OR, 0.33; 95% CI, 0.28–0.39; dla raka jelita grubego proksymalnego odcinka jelita - OR, 0.43; 95% CI, 0.34–0.55; dla raka jelita grubego dystalnego odcinka jelita - OR, 0.23; 95% CI, 0.18–0.30.
Reasumując, autorzy badania potwierdzili istotną redukcję zachorowalności oraz śmiertelności z powodu raka jelita grubego w przypadku prowadzenia skriningu kolonoskopowego.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.