GASTROENTEROLOGIA
Choroby wątroby
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Wpływ spożywania słodzonych napojów na rozwój stłuszczenia wątroby

Udostępnij:
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest schorzeniem częstym - szacuje się, że dotyczy około 30% dorosłych Amerykanów. Dotychczasowe badania nie oceniały związku pomiędzy spożywaniem słodzonych napojów gazowanych oraz niskokalorycznych napojów gazowanych a rozwojem tego schorzenia.
Tematem tym zajęli się Jiantao Ma i wsp., którzy zaprojektowali badanie mające ocenić związek pomiędzy spożywaniem słodzonych napojów gazowanych oraz niskokalorycznych napojów gazowanych a rozwojem stłuszczenia wątroby. Wyniki badania opublikowano na łamach Journal of Hepatology.

Celem rozpoznania stłuszczenia wątroby posłużono się badaniem tomografii komputerowej oraz oznaczeniami aktywności aminotransferazy alaninowej w surowicy. Pod względem częstości spożywania słodzonych napojów gazowanych oraz niskokalorycznych napojów gazowanych uczestników badania podzielono na 3 podgrupy spożywające wymienione rodzaje napojów: co najmniej raz w miesiącu ale rzadziej aniżeli raz na tydzień, co najmniej raz w tygodniu ale rzadziej aniżeli raz dziennie oraz codziennie.

Przeprowadzona analiza statystyczna wykazała, iż częstsze spożywanie słodzonych napojów gazowanych wiąże się wyższym ryzykiem rozwoju stłuszczenia wątroby – odpowiednio dla wyżej wymienionych podgrup: 1.16 (0.88, 1.54), 1.32 (0.93, 1.86), oraz 1.61 (1.04, 2.49) (p=0.04). Dodatkowo wykazano, iż spożywanie słodzonych napojów gazowanych korelowało dodatnio z aktywnością aminotransferazy alaninowej w surowicy (p=0.007).
Nie obserwowano natomiast istotnie statystycznej zależności pomiędzy spożywaniem niskokalorycznych napojów gazowanych a ryzykiem rozwoju stłuszczenia wątroby.

Podsumowując, badacze udowodnili, iż regularne spożywanie słodzonych napojów gazowanych wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju stłuszczenia wątroby, szczególnie u osób z towarzyszącą nadwagą lub otyłością. Nie wykazano natomiast związku pomiędzy spożywaniem niskokalorycznych napojów gazowanych a rozwojem stłuszczenia wątroby.
 
Patronat naukowy portalu:
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska, Kierownik Kliniki Gastroenterologii CSK MSWiA
Redaktor prowadzący:
Prof. dr hab. n. med. Piotr Eder, Katedra i Klinika Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.