LEKARZ POZ
Choroby układu pokarmowego
 
Specjalizacje, Kategorie, Działy

Spożywanie kawy może znacząco redukować ryzyko rozwoju marskości wątroby

Udostępnij:
Marskość wątroby jest schorzeniem szeroko rozpowszechnionym na całym świecie, odpowiadającym każdego roku za ponad milion zgonów. Przeprowadzone dotychczas badania obserwacyjne sugerowały ujemną korelację pomiędzy spożywaniem kawy a zachorowalnością na marskość wątroby. O. Kennedy i wsp. zaprojektowali przegląd systematyczny oraz metaanalizę, podsumowującą dotychczasowe badania traktujące na temat związku spożycia kawy z zachorowalnością na marskość wątroby. Wyniki analizy opublikowano na łamach czasopisma Alimentary Pharmacology & Therapeutics.
Do analizy włączono 5 badań kohortowych oraz 4 badania kliniczno-kontrolne. W sumie analizą objęto 1990 osób z marskością wątroby oraz 432 133 osób wolnych od tego schorzenia. Przeprowadzona analiza wykazała, iż osoby spożywające dwie filiżanki kawy w ciągu dnia mają istotnie mniejsze ryzyko zachorowania na marskość wątroby, w porównaniu z osobami, które kawy nie spożywały (RR 0.56; 95% CI 0.44–0.68; I2 83.3%). Zależność ta pozostawała istotna zarówno w przypadku niezależnej analizy badań kohortowych (0.58; 95% CI 0.41–0.76; I2 91.1%) jak i kliniczno-kontrolnych (0.52; 95% CI 0.40–0.63; I2 0.0%).
Wykazano ponadto niższą zachorowalność na marskość alkoholową (0.62; 95% CI 0.51–0.73; I2 0%) oraz umieralność z powodu marskości wątroby (0.55; 95% CI 0.35–0.74; I2 90.3%) wśród osób spożywających dwie filiżanki kawy dziennie, w porównaniu z osobami, które kawy nie spożywały.
Reasumując, autorzy badania wykazali, iż wzrastające spożycie kawy może znamiennie redukować zachorowalność na marskość wątroby.
 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.