ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Bieżący numer Archiwum O czasopiśmie Suplementy Kontakt Zasady publikacji prac
6/2000
vol. 3
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:

Polski Konsensus Tłuszczowy

Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska

Przew Lek 2000, 6, 92-93
Data publikacji online: 2004/02/19
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Ustalenia podjęte w wyniku spotkania grona ekspertów towarzystw i instytutów naukowych,
dnia 4 grudnia 1999 r.



Zalecenia Polskiego Konsensusu Tłuszczowego są podstawą profilaktyki chorób układu krążenia i nowotworów, dotyczącej ilości i jakości spożywanych tłuszczów.

1. W polskiej diecie należy obniżyć spożycie tłuszczów ogółem poniżej 30 proc. dziennego zapotrzebowania na energię, zmieniając jednocześnie strukturę spożycia poprzez zwiększenie udziału tłuszczów roślinnych, zawierających jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Podstawą dziennej racji pokarmowej powinny być produkty niskotłuszczowe.

2. Nasycone kwasy tłuszczowe i kwasy tłuszczowe typu trans wywierają podobny, niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, m. in. podnosząc poziom cholesterolu frakcji LDL (zły cholesterol). Z tego powodu należy ograniczyć łączne ich spożycie maksymalnie do 10 proc. dziennego zapotrzebowania na energię.

3. Podstawą żywienia zdrowych niemowląt w pierwszym roku życia powinno być karmienie piersią. W diecie niemowląt i małych dzieci do trzeciego roku życia nie należy ograniczać zawartości tłuszczu ogółem, przy czym powinny być uwzględnione tłuszcze roślinne, jako źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Od trzeciego roku życia zalecane jest stopniowe przechodzenie do diety rekomendowanej dla dorosłych.

4. Ze względu na udowodniony korzystny wpływ kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 na zdrowie, uzasadnione jest zalecenie większego spożycia ryb – głównie morskich, które powinny być wprowadzone w żywieniu populacji powyżej 3. roku życia.

5. Proces smażenia zwiększa zawartość tłuszczu w produkcie, utrudniając obniżanie jego ilości w racji pokarmowej. Do krótkiego smażenia w warunkach domowych należy preferować oleje roślinne, pod warunkiem jednorazowego ich użycia. Należy wprowadzić instytucjonalny obowiązek kontroli jakości tłuszczów smażalniczych w trakcie ich stosowania w przemyśle i zakładach gastronomicznych.

6. Zawartość tłuszczu ogółem, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych typu trans należy uwzględnić w znakowaniu środków spożywczych.

Zalecenia powyższe powinny być wprowadzone do Narodowego Programu Zdrowia.


Sygnatariusze dokumentu



- prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak, Narodowy Program Profilaktyki Cholesterolowej,
...


Pełna treść artykułu...
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.