Menopause Review/Przegląd Menopauzalny

3/2004

Sprawozdanie z posiedzenia Prezydium Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego które odbyło się 20 lutego 2004 r. w Zakopanem

Marek Spaczyński
Leszek Pawelczyk

Prz Menopauz 2004; 3: 6-7
Online publish date: 2004/07/16
Article file
- Sprawozdanie.pdf  [0.05 MB]

W posiedzeniu Prezydium ZG PTG 20 lutego 2004 r. udział wzięli:
prof. Marek Spaczyński – prezes ZG PTG
prof. Jan Kotarski – prezes-elekt PTG
prof. Antoni Basta – wiceprezes ZG PTG
prof. Leszek Pawelczyk – sekretarz ZG PTG
doc. Krzysztof Drews – skarbnik ZG PTG
prof. Longin Marianowski – redaktor naczelny Ginekologii Polskiej
prof. Artur Jakimiuk – redaktor naczelny Polish Journal of Gynaecological Investigations
prof. Wiesław Szymański – prezes ubiegłej kadencji
prof. Tomasz Pertyński – dyrektor Akademii Kształcenia Podyplomowego PTG
prof. Romuald Dębski – pełnomocnik ZG PTG ds. kontaktów z mediami
prof. Stanisław Radowicki – krajowy konsultant w dziedzinie położnictwa i ginekologii
prof. Jan Kornafel – krajowy konsultant w dziedzinie onkologii ginekologicznej

Na wstępie prof. Marek Spaczyński powitał zebranych i podziękował im za przybycie, a następnie zapoznał wszystkich z porządkiem obrad.
Prof. Szaflik, podejmując problem działalności oddziałów PTG zwrócił uwagę na dużą przypadkowość tematyki zebrań naukowych, często uzależnioną od oczekiwań firm farmaceutycznych sponsorujących te spotkania. Stoi to w sprzeczności z oczekiwaniami położników i ginekologów, którzy wymagają większej spójności tematycznej zebrań, przydatnej dla lekarzy kształcących się w zakresie naszej specjalizacji. W związku z powyższym zaproponował, aby oddziały utrzymywały głos decydujący w ustalaniu tematyki spotkań naukowych, natomiast Zarząd Główny PTG powinien opracować pewne standardy postępowania w różnych patologiach ciąży i problemach ginekologicznych, które były podstawą do ogólnośrodowiskowych dyskusji. Prof. Kotarski zasugerował, aby oddziały PTG przedstawiły ZG PTG roczny plan i tematykę zebrań danego oddziału, a Zarząd Główny zaproponowałby udział w nich wybranych ekspertów, co niewątpliwie przyczyniłoby się do podniesienia poziomu merytorycznego spotkań. W opinii prof. Spaczyńskiego uzyskanie kontroli nad tematyką posiedzeń oddziałów mogłoby umożliwić przyznawanie punktów akredytacyjnych dla ich uczestników.
Następnie prof. K. Szaflik poinformował, iż w oddziale śląskim, który posiada największą liczbę członków PTG, odbyły się wybory i przewodniczącym tego oddziału został prof. Ryszard Poręba.
W kolejnym punkcie programu, prof. Antoni Basta omówił sprawy związane z działalnością sekcji PTG w zakresie organizacji konferencji, sympozjów i szkoleń. Ze względu na to, że część terminów tych spotkań pokrywa się, a ich liczba jest bardzo znacząca, zaproponował, aby sekcje w miarę możliwości połączyły swoje działania, co ograniczyłoby powtarzalność tematyczną. Podkreślił również aktywność innych towarzystw naukowych, których działania często pokrywają się z PTG.
Prof. Tomasz Pertyński, dokonując oceny aktywności Akademii Kształcenia Podyplomowego PTG poinformował, że odbyły się już pierwsze seminaria w Zgierzu k. Łodzi oraz we Wierzbie na Mazurach, w których wzięło udział ok. 170 osób. Zgodnie z wcześniejszymi założeniami, seminaria miały charakter interaktywnych warsztatów, ze stałą obecnością wykładowców pozostających do dyspozycji uczestników. Aktualnie, roczny kalendarz przewidzianych na ten rok szkoleń jest w trakcie końcowego opracowania i przewiduje się przeprowadzenie łącznie ok. 29 kursów. Do czynnego działania w ramach AKP PTG akces zgłosiły sekcje: ultrasonografii, terapii płodu, chorób sutka, andrologii, endoskopii, ginekologii operacyjnej oraz ginekologii dziecięcej. Prof. Pertyński poinformował również, że od marca 2004 r. uczestnikom kursów AKP PTG wydawane są karty chipowe. Prof. Spaczyński podkreślił, że wszystkie seminaria prowadzone w ramach AKP PTG są finansowane w całości przez poszczególne firmy farmaceutyczne, przy czym tematyka seminariów nie obejmuje żadnych informacji na temat badań leków oraz produktów danej firmy. Uczestnicy, zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami ponoszą jedynie koszt w wysokości 100 zł. Ze względu na to, że kursy AKP PTG przeznaczone są tylko dla członków PTG, prof. Pawelczyk oraz prof. Kotarski zaproponowali wprowadzenie kontroli członkostwa w PTG dla osób biorących udział w działaniach Akademii.
W kolejnym punkcie programu, prof. Radowicki omówił problemy związane ze specjalizacją z ginekologii i położnictwa w chwili wstąpienia Polski do Unii Europejskiej.
Prof. Radowicki przekazał, iż szacuje się, że w Polsce jest ok. 8 632 ginekologów i pojawia się pytanie o ewentualną emigrację zawodową. Należy jednak podkreślić, że w chwili obecnej tylko Portugalia i Anglia gotowe są otworzyć rynek pracy dla naszych lekarzy. Kolejnym poważnym problemem staje się bariera językowa, bowiem okazuje się, że biegłą znajomość języka angielskiego deklaruje zaledwie 1,5 proc. ginekologów, języka niemieckiego – 0,3 proc., a francuskiego – 0,1 proc. Prof. Radowicki podkreślił, że polskie prognozy demograficzne są bardzo niekorzystne dla ginekologów-położników, ponieważ szacuje się, iż w 2007 r. nastąpi dalszy spadek liczby urodzeń o ok. 10 do 12 proc. Oznacza to dużo mniejsze zapotrzebowanie na lekarzy naszej specjalizacji. W związku z powyższym wydaje się niezbędne, aby szpitale, oddziały, poradnie oraz gabinety lekarskie (zarówno państwowe, jak i prywatne) uzyskiwały akredytację ISO, która jest akceptowana przez UE, co umożliwi uznawanie praktyki lekarskiej prowadzonej przez danego lekarza. Na dzień dzisiejszy w Polsce na ok. 440 różnych jednostek medycznych tylko ok. 20 posiada taką akredytację. Kolejnym elementem mogącym doprowadzić do unifikacji kwalifikacji naszych lekarzy jest zmiana sposobu kształcenia przed- i podyplomowego w kierunku nauczania problemowego oraz stworzenie nowych podspecjalizacji. Podsumowując wystąpienie, prof. Radowicki stwierdził, że atrakcyjność Polski dla UE zmalała. Grozi nam nie tyle masowa emigracja naszych lekarzy, co migracja tych lekarzy, który są najlepiej wyszkoleni i mają odpowiednią praktykę. Ponadto istnieje realne niebezpieczeństwo napływu do Polski starych, używanych aparatów medycznych, którym kończy się atest w UE.
Następnie prof. Kornafel przedstawił stan przygotowań do specjalizacji z ginekologii onkologicznej. Jej program znajduje się obecnie w fazie ostatecznych ustaleń i tworzone są komisje ds. uznania dotychczasowego dorobku zawodowego i naukowego lekarzy zajmujących się tą problematyką, co umożliwi dopuszczenie ich do egzaminu państwowego. W chwili obecnej data finalizacji prac związanych z uruchomieniem specjalizacji ginekologii onkologicznej jest trudna do precyzyjnego określenia, ze względu na długi okres niezbędny do zakończenia wszystkich koniecznych procedur prawnych i administracyjnych. Na stronie internetowej CMKP zostały umieszczone wszelkie informacje, jak również pliki z wnioskami i załącznikami, dotyczącymi specjalizacji z ginekologii onkologicznej. W nawiązaniu do dyskusji związanej z przyszłą sytuacją polskich ginekologów, prof. Kornafel wyraził opinię, że wprowadzenie tej nowej specjalizacji w niewielkim stopniu wpłynie na obecny stan. Wynika to z faktu, że jest to specjalizacja bardzo wąska, a zapotrzebowanie na ginekologów-onkologów w Polsce szacuje się na ok. 120–140, co wynika z danych epidemiologicznych zachorowań na nowotwory narządów płciowych kobiety i sutka.
W dalszej części spotkania prof. Marianowski przedstawił problemy związane z wydawaniem Ginekologii Polskiej. Najważniejsze z nich to: zauważalne zmniejszenie zainteresowania firm zamieszczaniem reklamy na łamach naszego czasopisma, coraz niższy poziom naukowy nadsyłanych do druku publikacji oraz bardzo duża liczba ogłoszeń i komunikatów o konferencjach i szkoleniach. W celu podniesienia poziomu merytorycznego Ginekologii Polskiej prezydium ZG PTG upoważniło prof. Longina Marianowskiego, redaktora naczelnego, do podejmowania w wybranych sytuacjach samodzielnych decyzji redakcyjnych.
Z kolei prof. Artur Jakimiuk, redaktor naczelny Polish Journal of Gynaecological Investigation poinformował o prowadzonych negocjacjach w sprawie zmiany wydawcy tego czasopisma na Medical Sciences International. Zrealizowanie tego zamierzenia umożliwi w miarę szybkie zamieszczenie Polish Journal of Gynaecological Investigations w Medline, jak również stworzy szansę na przyznanie Impact Factor. Prof. Jakimiuk poinformował także, że od 2004 roku prace nadesłane do druku będą przekazywane do recenzentów w sposób anonimowy, tzn. bez nazwisk autorów oraz afiliacji.
W ostatniej części posiedzenia poruszono sprawę ukonstytuowania się Komisji Rewizyjnej Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Sprawa ta znalazła swój finał w trakcie konferencji naukowej nt. stymulacji monofolikularnej, która odbyła się w Lublinie w dniach 19–20 marca 2004 r. Przewodniczącym komisji rewizyjnej został prof. Ryszard Czajka ze Szczecina, a jej członkami prof. Sławomir Wołczyński z Białegostoku i dr Marek Grabiec z Bydgoszczy.

prezes
Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego
prof. dr hab. n. med. Marek Spaczyński

sekretarz
Zarządu Głównego Zarządu Głównego
Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego
prof. dr hab. n. med. Leszek Pawelczyk

Copyright: © 2004 Termedia Sp. z o. o. This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material, provided the original work is properly cited and states its license.