Termedia.pl
 
 
ISSN: 1505-8409
Przewodnik Lekarza/Guide for GPs
Current issue Archive About the journal Supplements Contact Instructions for authors
5/2001
vol. 4
 
Share:
Share:
abstract:

Zasady dietetycznego leczenia cukrzycy

Anna Czech
,
Jan Tatoń
,
Małgorzata Bernas

Przew Lek 2001, 4, 5, 30-36
Online publish date: 2003/09/04
View full text Get citation
 


Leczenie dietetyczne jest integralną częścią każdego rodzaju leczenia cukrzycy, umożliwiającą osiągnięcie dobrego wyrównania metabolicznego. Powinno uwzględniać indywidualne cele leczenia, zapotrzebowanie energetyczne chorego, zależne m.in. od jego wieku i rodzaju wykonywanej pracy oraz konieczne modyfikacje związane ze współistniejącymi czynnikami ryzyka innych chorób, w tym także niedokrwiennej choroby serca.





Do podstawowych celów leczenia dietetycznego w cukrzycy należą:

- zapewnienie prawidłowego, fizjologicznego odżywienia chorego,

- utrzymanie stężenia glukozy na poziomie zbliżonym do wartości u osób zdrowych (prawie normoglikemia) w połączeniu z lekami hipoglikemizującymi,

- uzyskanie optymalnego stężenia lipidów krwi,

- dostarczenie takiej ilości kalorii, aby zapewnić uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała osób dorosłych oraz prawidłowy wzrost i rozwój dzieci i młodzieży, a także zapewnić pokrycie zwiększonego zapotrzebowania energetycznego kobiet w czasie ciąży i laktacji,

- zapobieganie i leczenie ostrych powikłań, np. hipoglikemii poinsulinowej, a także leczenie przewlekłych powikłań cukrzycy, np. nefropatii cukrzycowej.
Wprowadzenie metody samoobserwacji i samokontroli oraz intensywne leczenie, polegające na samodzielnym przystosowywaniu insuliny przez osobę z cukrzycą lub też intensywne leczenie za pomocą doustnych leków hipoglikemizujących, umożliwią rozszerzenie i liberalizację sposobu żywienia i dostosowanie go zarówno do potrzeb hipoglikemizującego leczenia, jak i indywidualnych potrzeb i gustów pacjentów. Żywienie dietetyczne w cukrzycy może obecnie, tak pod względem wahań ilościowych, jak i składu ilościowego bardziej niż kiedykolwiek uwzględniać presję codziennego życia, potrzebę swobody. Może być bardziej liberalne wyłącznie wtedy, gdy dopuszczalna większa swoboda i zmienność oparta jest na wiedzy pacjenta, umiejętnościach kulinarnych i jego możliwościach kuchenno-technicznych. Żywienie w cukrzycy musi bowiem być zawsze fizjologiczne i przewidywać wpływ na przemianę węglowodanów, glikemię, lipidemię i inne przemiany – tak aby można je było racjonalnie koordynować z leczeniem wysiłkiem fizycznym oraz farmakoterapią.




Zapotrzebowanie
na energię: ilość pożywienia



Wartość energetyczną diety ustala się na takim poziomie, aby uzyskać i...


View full text...
Quick links
© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.