iStock

Pacjenci poczekają na nowe menu w szpitalach

Udostępnij:
Ministerstwo Zdrowia wstrzymało prace nad projektem rozporządzenia w sprawie żywienia szpitalnego.
Ponad rok trwają prace nad projektem rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach – przewiduje on, że na talerzu pacjenci znajdą najwyższej jakości wędliny i mięso zamiast mortadeli i mielonki. Posiłki mają być bogate w witaminy i składniki odżywcze, a serwowane dania zbilansowane i dostosowane do różnych potrzeb i problemów zdrowotnych. Propozycje resortu zdrowia dawały nadzieję na poprawę jakości posiłków podawanych chorym.

– Okazuje się jednak, że Ministerstwo Zdrowia zarzuciło dalsze prace nad projektem – informuje „Dziennik Gazeta Prawna”.

Powody?

– Wymaga on wprowadzenia szerszych zmian oraz zmodyfikowania podstawowych założeń. Z informacji uzyskanych z resortu zdrowia wynika również, że zaistniała konieczność modyfikacji konstrukcji upoważnienia ustawowego do wydania aktu wykonawczego zawartego w art. 72 ust. 6 ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2022 poz. 2132 ze zm.). To stawia pod znakiem zapytania wprowadzenie długo oczekiwanych regulacji – wyjaśnia „Dziennik Gazeta Prawna”.

Przeczytaj także: „Nowe wytyczne dotyczące żywienia w szpitalach – projekt rozporządzenia” i „Co z tym szpitalnym jedzeniem?”.

 
© 2024 Termedia Sp. z o.o. All rights reserved.
Developed by Bentus.